dinsdag 20 december 2011

11.12.2011 Hannover 96 - Bayer 04 Leverkusen 0-0




Vorige week irriteerde ik me weer vreselijk over de berichtgevingen, omtrent de gebeurtenissen rondom FC Utrecht - FC Twente van zondag 4 december.  Wat er tijdens en na de wedstrijd is gebeurd mag absoluut niet gebeuren. Maar de stemmingmakerij in de media en van diverse politici, burgervaders en politieofficieren was weer tenenkrommend! Vaak hoor je dat een kleine minderheid het verpest voor de vele voetbalfans, maar overal was weer het statement te lezen dat er maar geen supporters van de bezoekende partij mee mogen naar uitwedstrijden. Te zot voor worden en wie worden er benadeeld? Juist de overgrote meerderheid die zijn club wil supporten of gewoon een wedstrijd wil bezoeken. Deze laatste groep wordt in Nederland overigens ook benadeeld, omdat verscheidene clubs een clubcard hebben. En zonder clubcard kan je bij sommige clubs geen kaarten kopen. Misschien moeten de eerder genoemde heren en dames van de pers, de politici en de mensen van het ambtelijk apparaat eens een werkbezoek naar bijvoorbeeld Duitsland doen. Daar valt te zien hoe het ook kan! Misschien zullen ze dan niet meer zo dom schreeuwen dat supporters hun favoriete club niet meer achterna mogen reizen.

Na een paar weken geen voetbalwedstrijd te hebben bezocht was het afgelopen zaterdag dan weer zover. Met één van mijn beste vrienden zou ik een wedstrijd in Duitsland bezoeken. We hadden de keuze uit 1. FC Köln - SC Freiburg, Werder Bremen - Wolfsburg, Hannover 96 - Bayer 04 Leverkusen en Sportfreunde Lotte - Eintracht Trier. Alle vier op een rijafstand van maximaal 2 uur. De keuze viel op Hannover 96 - Bayer 04 Leverkusen, omdat we beide nog nooit in Hannover waren geweest. Via via probeerde ik 2 kaarten te regelen voor de Nordkurve, waar de fanatieke supporters van Hannover staan. Helaas ging dit niet door, omdat Hannover het de laatste tijd goed doet en deze tribune daardoor steevast is uitverkocht. Dus hebben we kaarten via de officiële site besteld, welke we op de wedstrijddag bij de kassa's op konden halen. En dit allemaal zonder clubcard, een verademing.

De wedstrijd was door de DFL vastgesteld op half zeven(ik was in de veronderstelling 6 uur, maar beter te vroeg dan te laat), dus tegen half 2 vertrokken we richting Hannover om eerst nog even het centrum in te gaan. Nog geen 2 uur later waren we bij de afslag Hannover Zentrum. Na deze afslag zagen we een bord P&R en besloten daar een kijkje te nemen. We zagen een halte van de S-bahn en daar tegenover een kleine parkeergarage. We parkeerde hier de auto en we zagen een bord dat je gratis gebruik kan maken van de parkeergarage, mits je met het OV gaat reizen. Ook met het OV konden we gratis reizen, omdat we de voetbalwedstrijd bezochten. In Duitsland kan je vaak met je entreeticket gebruik maken van het regionale OV. Één maar, we hadden de kaarten nog niet. We hadden wel een printuitdraai van de bestelde tickets, dus besloten we het erop te wagen. En anders konden we nog altijd de Hollandse toerist uithangen.

Na een klein kwartiertje waren we in het centrum van Hannover en werden meteen in het Duitse geweld van kerst onder gedompeld: de kerstmarkt! De stad Hannover was één grote kerstmarkt. Erg druk, maar erg gezellig! Ik had er altijd een vooroordeel over, maar heb me prima vermaakt op de kerstmarkt onder het genot van glühwein en braadworsten! Waar we in Nederland over het algemeen puur 2 dagen kerst vieren, daar wordt er in Duitsland ontzettend toegeleefd naar kerst. Vele kraampjes waren tijdelijke kroegen waar je gezellig een borrel kon drinken. Iedereen stond door elkaar: winkelend publiek, dagjesmensen, toeristen, voetbalsupporters etc. Voetbalsupporters ook? Ja die ook en ook van de bezoekende club uit Leverkusen! Viel er een wanklank te bespeuren? Nee, totaal niet!

Na ons prima vermaakt te hebben op de kerstmarkt was het tijd om op zoek te gaan naar het stadion. Ik had het even nagevraagd en het was prima beloopbaar op 20 minuten van het centrum. Het was inderdaad prima te belopen en we deden er geen 20, maar 10 minuten over. Bij aankomst bij het stadion zagen we al snel de kassa's waar we onze kaarten op konden halen. Vlak voor de kassa's werden we nog door een diverse personen aangesproken of we kaarten nodig hadden. Moet je in ons landje proberen, dan krijg je nog net geen nekschot! Wel een stadionverbod, maar in Duitsland is het geen probleem. Ook waren er nog diverse kassa's geopend voor de vrije verkoop. Ik moet wel bekennen dat ik al 2 jaar niet meer geprobeerd heb om kaarten te kopen voor een eredivisiewedstrijd, maar voorheen kon ik op een normale manier haast geen kaarten krijgen(redenen clubcard, woonplaats en nog meer van dat soort grappen).

Na te kaarten opgehaald te hebben gingen we eerst nog even langs een fanshop. Hier kocht ik de gebruikelijk prullaria en handschoenen, want het was koud in Hannover! vervolgens gingen we direct het stadion in om een bak koffie te scoren om ons op te warmen. We hadden kaarten voor de 2e ring van de Südtribune, dus moesten even om het stadion heenlopen. Deze tribune bevindt zich achter één van de doelen. Bij de ingang van deze tribune hadden we het gevoel voor de ingang van een kinderspeelparadijs te staan. Bij de ingang stonden scholen, kinderen met hun ouders en sportverenigingen. Na de ingangscontrole overleefd te hebben konden we naar binnen. Voor onze plaatsen moesten we de trappen op, maar we zoals ik al schreef we wilden eerst een bak koffie en een bratwurst! Voorbij de ingangscontrole loop je zo het stadion bij de eerste ring naar binnen wat erg vriendelijk en open oogt. Hier waren ook de eet en dranktentjes. Na het bestellen van de koffie en bratwursten vroeg de jongedame naar onze kaart. Pardon, welke kaart? Helaas bij Hannover maken ze ook gebruik van die vreselijke kaarten die ze in Nederland bij o.a. de Arena en het Gelredome hebben. Toch een minpunt.

Na ons opgewarmd te hebben aan een bak koffie en een bratwurst zochten we onze plek in het stadion op. Op de tribune heel veel kinderen met hun ouders en/of opa en oma, echt een familietribune. De andere kant van de Südtribune waar wij zaten was gereserveerd voor de fans van de bezoekende partij. Echter zaten op onze tribune ook verscheidene fans van Leverkusen. Ook dit weer zonder problemen. Waar mensen in Nederland schreeuwen dat je niet met je kinderen naar de voetbal kan of dat je als supporter niet tussen bezoekers van de tegenpartij kan zitten, kan het hier allemaal wel! Overigens kan je in Nederland ook rustig met je kind naar het voetbal. Wat we me wel in Duitsland opvalt is dat er heel veel kinderen en gezinnen op de tribunes zitten.

Voor deze wedstrijd namen ruim 44.000 toeschouwers de moeite om naar het stadion te komen. Een zeer goed gevuld stadion dus, want de maximumcapaciteit van de AWD Arena is 49.000. Voor de wedstrijd veel irritante reclame via de stadionspeaker. Op het veld worden de laatste items uit de fanshop geshowd en een paar instellingen mochten een verkooppraatje houden. Maar het toppunt was toch wel het clublied van Hannover, 2 vreselijk foute gasten brachten dit lied ten gehore en het hele stadion deed mee. Hierna kwamen dan eindelijk de spelers het veld op.

De wedstrijd begon vrij slecht en de eerste tien minuten waren eigenlijk niet om aan te zien. Hierna nam Hannover het spel in handen. Ze creëerden een aantal goede kansen en wat mogelijkheden, maar het lukte ze niet om te scoren. De heren uit Leverkusen hadden er vanavond weinig zin in. Of ze wilden niet of ze konden niet. Buiten 2 uitbraken lieten ze niks zien. De laatste tien minuten van de eerste helft waren net zo beroerd als de eerste. Vanaf onze plaatsen hadden we gezien dat er achter de tribune op de eerste ring mensen naar de wedstrijd stonden te kijken. We waren er meteen overuit dat wij de 2e helft ook van die plek de wedstrijd zouden volgen. Staan bevalt ons toch wat beter dan zitten en we merkten vanzelf wel als dat niet wordt gewaardeerd.

Na het rustsignaal gingen we meteen naar beneden. Bij de kraampjes was het toch veel te druk, dus we gingen vast kijken waar we goed konden staan. Deze was makkelijk gevonden en we stonden nog veilig ook! De 2e helft stonden we tussen een stuk of 30 agenten. In Nederland hebben politie en clubs een prachtig convenant dat de politie niet zichtbaar in het stadion is, behalve bij ernstige wanordelijkheden. Hier staan de heren en dames van de Polizie gewoon rustig een wedstrijd te bekijken zonder irritant aanwezig te zijn. Ook waren er weinig stewards in het stadion en waren deze ook niet irritant aanwezig, zoals in Nederland regelmatig het geval is. Als we op deze plek in een willekeurig Nederlands stadion zouden staan, dan zou er meteen worden mede gedeeld dat je op je plek moet zitten en wordt er meteen met een stadionverbod gedreigd. Bij Hannover is het gelukkig allemaal geen probleem. De heren en dames zijn er om de orde te bewaken en dit doen ze uitstekend.

De 2e helft konden we dus mooi staand aanschouwen. Dicht bij de drankkraampjes en schuin onder het gastenvak. Voor Duitse begrippen heeft Leverkusen niet echt een grote achterban, maar ik schat dat er toch een stuk of 800 supporters in het gastenvak stonden en zei zorgden voor een prima sfeer. De Hannover supporters waren deze avond erg tam. Aan het begin van de 2e helft maakte de gevallen Duitse ster, Ballack, zijn opwachting in het team van Leverkusen. Maar hij kon ook niet voor vuur zorgen bij de Werkself. De 2e helft verschilde niet veel van de 1e. Hannover probeerde het wel, maar het kwam er niet uit en Leverkusen had er schijnbaar nog steeds weinig zin in. De uitslag was een terechte 0-0. Na de wedstrijd rustig het centrum gelopen om daar de tram naar de parkeergarage te pakken. Rond kwart over elf waren we weer in Almelo.

Ondanks de saaie wedstrijd in een klinische bak hebben we een prima dag gehad. Mijn medereiziger en ik zijn beide meer van het kleinschalige en van de oude pauperbakken, maar zo nu en dan moet je ook zo'n wedstrijd bezoeken. Daarnaast heb je in Duitsland vrije kaartverkoop, geen gezeur met clubcards, redelijke prijzen(€ 22,= zittribune achter het doel), geen irritant aanwezige stewards of agenten die misbruik maken van hun machtsvertoon, supporters hebben geen verplichte combi's en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Helaas zullen politici dit verhaal waarschijnlijk niet lezen, want anders zouden misschien hun oogkleppen eens loslaten en zouden ze kunnen zien waar het knelt voor de Nederlandse voetballiefhebber. Want het verhaal van de NAC supporters, welke PSV - NAC(http://www.indehekken.net/actueel/uitwedstrijden-anno-2011-een-verslag-uit-de-frontlinie/) bezochten was ook weer tenenkrommend. Ik ben blij dat ik het betaalde voetbal in Nederland wel gezien heb en zonder beperkingen wedstrijden in Duitsland en België kan bezoeken.

Statistieken:
Datum: 10 december 2011
Wedstrijd: Hannover 96 - Bayer 04 Leverkusen 0-0
Doelpunten: -
Competitie: Bundesliga(Duitsland)
Stadion: AWD Arena(Duitsland)
Toeschouwers:  44.000
Entree: € 22,=

Foto’s: