donderdag 27 oktober 2011

06.05.2006 Hertha BSC - Hamburger SV 4-2


Een tour door de voormalige DDR deel 3.




Na wat dagen de toerist te hebben uitgehangen in Berlijn was het zaterdag de beurt aan Hertha BSC. De enige club die we deze week hebben bezocht die niet uit de voormalige DDR kwam. De club is gehuisvest in West-Berlijn en kwam zodoende uit in het voetbal in West-Duitsland. Voordat we naar het stadion zouden gaan, besloot ik om eerst even langs de drogist te gaan. De donderdag ervoor was ik op een terras te grazen genomen door een insect en vrijdag was mijn voet totaal opgezwollen. Na vrijdag de hele dag door Berlijn gewandeld te hebben en vrijdagnacht nog het Berlijnse nachtleven te zijn ingedoken, was dit toch teveel voor mijn voet en zaterdagochtend was mijn voet niet alleen opgezwollen, maar kon ik er ook amper op steunen.

Bij de drogist aangekomen vroegen ze of ik gek geworden was en ik moest meteen linea recta naar het ziekenhuis. Na 3 uurtjes in het ziekenhuis verbleven te hebben konden we weer gaan en gingen we meteen door naar het stadion. Eigenlijk wilden ze me nog houden, maar ik geen koorts had en nadat ik toegezegd had dat ik maandag bij thuiskomst meteen naar het ziekenhuis of mijn huisarts zou gaan lieten ze me gaan en voor de rest moest ik vooral met mijn voet omhoog gaan zitten/liggen. Prima, maar na de wedstrijd.

Na een rit met de S-bahn kwamen we 3 kwartier later aan bij het Olympiastadion. Het was nog geen 3 kwartier voor de wedstrijd dus het was al goed druk naar het stadion toe. De informatiebalie waar wij onze kaartjes konden halen was snel gevonden en nadat we de kaartjes hadden gingen we op zoek naar onze plekken in het stadion. Vooraf was dit voor ons alle drie de minste van de 4 wedstrijden die we zouden bezoeken.

De thuisclub werd 25 juli 1892 opgericht door de broers Fritz en Max Lidner, dan 16 en 17 jaar, en gaven de club de naam BFC Hertha. De naam 'Hertha' komt van de stoomboot waar hun vader werkzaam op was. De boot had blauw met witte strepen, dus werden dat de clubkleuren.
In het seizoen 1905/06 boekt Hertha zijn eerste succes d.m.v. een kampioenschap.
Op 7 augustus 1923 sluit Hertha een samenwerkingsverband af met de Berliner Sport Club en wordt de naam verandert in Verein Hertha BSC. Door dit samenwerkingsverband kan de club voortbestaan, ondanks de hoge toeschouwersaantallen had de club financiële zorgen.

De succesvolste periode van de club was in de periode van 1926 t/m 1931. Hierin wist het 6x de finale van het Deutsche Meisterschaft te halen. De eerste 4x gingen deze verloren, maar in 1930(5-4 tegen Holstein Kiel) en 1931(3-2 tegen 1860 München) wisten ze deze finales wel winnend af te sluiten en waren ze kampioen van Duitsland. Hierna wist Hertha nooit meer een finale voor het 'Deutsche Meisterschaft' te halen.

Tijdens het Derde Rijk werd in 1933 het voetbal in Duitsland gereorganiseerd. De clubs werden onderverdeeld in 16 divisies en Hertha zou uitkomen in de Gauliga Berlin-Brandenburg. In deze divisie wisten ze in 1935, 1937 en 1944 de titel binnen te slepen, maar in de nationale eindrondes wist de club dan geen potten te breken.

Na de 2de wereldoorlog verbande de geallieerden velen organisaties, waaronder ook sport en voetbalclubs. Aan het einde van 1945 werd de club opgericht onder de naam, SG Gesundsbrunnen. Aan het eind van het jaar 1949 werd de naam weer gewijzigd in Hertha BSC Berlin.

Door de spanningen tussen de westers allianties en de Russen werd de stad opgedeeld in diverse sectoren. Met de daaropvolgende Koude Oorlog, leidde dit tot chaotische taferelen voor het voetbal in Berlijn. Het was Hertha verboden om tegen Oost-Duitse teams te voetballen, nadat ze in het seizoen 1949/50 enkelen spelers en de trainer van de Dresdense club SG Friedrichtstadt over hadden genomen, doordat ze dit ontvlucht waren. De clubs uit het oostelijke deel werden gedwongen om de Oberliga Berlin te verlaten om aan het begin van het seizoen 1950/51 uit te komen voor de nieuw opgerichte DDR-Liga.

Bij het oprichten van de Bundesliga in 1963 was Hertha kampioen van Berlijn en werd zodoende uitgenodigd om uit te komen in de Bundesliga. Door de Berlijnse Muur is het voor de club erg lastig om spelers naar Berlijn te halen en geeft een aantal spelers smeergeld om voor Hertha uit te komen. Door deze praktijken wordt Hertha door de bond teruggezet naar de Regionalliga.

In het seizoen 1968/69 keert Hertha weer terug naar de Bundesliga en de jaren 70 was een succesvolle periode voor de club. De club weet geen landskampioen te worden, maar door enkele hoge klasseringen mogen ze in de UEFA-cup uitkomen. Enige smet was dat ze in 1971 weer betrokken waren bij een omkoopschandaal en de club bleek een schuld van 6 miljoen D-mark te hebben. Hierdoor was de club gedwongen haar voormalige thuishaven "Die Plumpe" verkopen.

Aan het eind van het seizoen 1979/80 heeft Hertha evenveel punten als Bayer 05 Uerdingen, maar door een slechter doelsaldo(verschil van 2 doelpunten) degradeert de club naar de 2. Bundesliga. In het seizoen 82/83 komt de club weer uit op het hoogste niveau, maar degradeert hetzelfde seizoen weer naar de 2. Bundesliga. In de seizoenen 86/87 en 87/88 komt de clubs zelfs uit in de Oberliga Berlin(op dat moment het 3de niveau van Duitsland). In het seizoen 87/88 promoveert het naar de 2. Bundesliga en 2 jaar later weet het weer te promoveren naar de Bundesliga. Het verblijf in de Bundesliga bleef weer beperkt tot 1 seizoen. De daaropvolgende jaren speelt de club geen rol van betekenis in de 2. Bundesliga, maar in het seizoen 96/97 weet de club weer te promoveren naar de Bundesliga. Na 10 jaar is er dan eindelijk weer een Berlijnse club die uitkomt in de hoogste klasse van Duitsland(de laatste club was Blau-Weiss 90 Berlin). Sindsdien speelt de club onafgebroken in de Bundesliga, maar weet in die periode geen aansprekende prijs in de wacht te slepen.

Hertha kwam bij mij over als een 'grijze' club, groot stadion met een sintelbaan en van de wedstrijd hadden we ook niet al teveel verwacht. Maar niets van dit alles bleek waar. Ondanks de sintelbaan is het een prachtig stadion, het stadion was voor deze wedstrijd totaal uitverkocht, de sfeer was geweldig en de wedstrijd was één van de beste die ik ooit gezien heb!

Ook het uitvak zat stampensvol, maar aan het gejuich te merken en de clubartikelen te zien zaten er in ons vak en in de vakken om ons heen vele HSV fans. Geschat werd dat er zo'n 10.000 HSV fans in het stadion waren. De wedstrijd was een geweldige reclame voor het voetbal, met als eindstand 4-2 voor Hertha BSC.

Na de wedstrijd werd Hertha speler Kovac nog geëerd door de ultras van de thuisclub. Na het aanschouwen van de tifo taferelen, verlieten wij ook het stadion en hebben buiten het stadion nog van het zonnetje genoten en zijn naar het hostel gegaan waar ik de rest van de avond met mijn poot omhoog heb gezeten, uiteraard in de bar van het hostel.

Statistieken:
Datum: 6 mei 2006
Wedstrijd: Hertha BSC – Hamburger SV 4-2
Doelpunten: 10. 0-1 Trochowski, 13. 1-1 Neuendorf, 19. 1-2 Lauth, 55. 2-2 Madlung, 69. 3-2 N. Kovac, 72. 4-2 Pantelic
Competitie: Bundesliga, Duitsland
Stadion: Olympiastadion, Berlijn(Dui)
Toeschouwers:  74.218
Entree: € 30,=


Foto’s:
















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten