dinsdag 25 oktober 2011

02.05.2006 Chemnitzer FC - Wattenscheid 09 1-3

Een tour door de voormalige DDR deel 1.





Via mijn toenmalige voetbalteam leerde ik in 2006 Raik kennen. Raik kwam van oorsprong uit Cottbus en is supporter van de plaatselijke Energie Cottbus. Hij vroeg of ik zin had om samen met een vriend van me een keer mee te gaan naar een thuiswedstrijd van Energie Cottbus en zo geschiedde. We besloten er een week van te maken en van te voren hadden we een mooi programma gemaakt. Er zouden thuiswedstrijden worden bezocht van Erzgebirge Aue, Energie Cottbus, Hallescher FC, Hertha BSC en 1. FC Union Berlin.

Een maand voor vertrek kon onze planning gedeeltelijk de prullebak in, want de thuiswedstrijd van Erzgebirge Aue werd van dinsdag naar maandag verplaatst(wij hadden al vliegtickets voor dinsdag) en Hallescher ging weer van vrijdag naar zaterdag en op die dag hadden wij al tickets voor de thuiswedstrijd van Hertha. Gelukkig werd een paar dagen later besloten dat Chemnitzer FC – Wattenscheid 09 op dinsdagavond gespeeld zou worden i.p.v. woensdagavond. Dus konden we toch een wedstrijd op dinsdagavond bezoeken.

Dinsdag 2 mei ging het wekkertje al erg vroeg. De eerste dag bestond vooral uit reizen om het ’s avonds met een pot voetbal af te sluiten. Het eerste deel van de trip bestond uit een autorit naar Maastricht Airport, daar pakte we het vliegveld naar Berlin Schoenefeld en van daaruit konden we nog 3 uur treinen naar Chemnitz. Na een korte wandeling kwamen we aan bij onze slaapplek voor de eerste nacht en vanaf het trappenhuis zagen we de lichtmasten van het stadion van Chemnitzer FC. Dat was mooi, daar hoefden we niet meer naar op zoek. Het stadion bleek op nog geen 300 meter van ons Gästehaus te zijn.

We fristen ons even op en gingen richting stadion voor de eerste wedstrijd van deze week, Chemnitzer FC – Wattenscheid 09. Een competitiewedstrijd in de Regionalliga Nord. Beide clubs hadden de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie, dus er stond nogal wat op het spel vanavond.

De thuisclub is oorspronkelijk in 1920 opgericht als Polizei Sportverein Chemnitz. Na de hervorming van de Duitse competitie, onder impuls van het Derde Rijk, kwam de club uit in de Gauliga Sachsen. In 1935 en 1936 werd de club kampioen van deze competitie. In 1942 werd de clubnaam verandert in SG Ordnungspolizei Chemnitz.

Na de 2de wereldoorlog werd de club opgedoekt en heropgericht in 1946, deze keer onder de naam SG Chemnitz Nord. Zoals gebruikelijk in de DDR onderging ook deze club enkele naamsveranderingen. In 1950 werd de clubnaam veranderd in BSG Fewa Chemnitz en een jaar later werd het BSG Chemie Chemnitz.

Doordat in 1953 de regering van de DDR besloot de stadsnaam Chemnitz te veranderen in Karl-Marx-Stadt werd ook de clubnaam verandert in BSG Chemie Karl-Marx-Stadt. 3 jaar later werd de naam gewijzigd in SC Motor Karl-Marx-Stadt. In 1963 werd Motor uit de clubnaam gehaald en in 1966 werd het FC i.p.v. SC waardoor de clubnaam FC Karl-Marx-Stadt werd.

Na de val van de muur werd besloten om de stad haar oude stadsnaam Chemnitz weer terug te geven en uiteraard werd de clubnaam ook weer verandert. De club ging verder onder de naam Chemnitzer FC wat tot op heden ook de huidige clubnaam is.

In de begin van de jaren 50 kwam de club uit in de 2de klasse van de DDR-liga, maar in 1954 wist de club te promoveren naar de Oberliga, de hoogste divisie in de DDR. 3 jaar later degradeerde de club weer naar de 2de klasse, maar in 1962 wist het weer te promoveren naar de hoogste klasse.

In 1967 werd de club kampioen van de DDR, dit was tevens de enige keer dat de club landskampioen werd. Voor de rest wist de club geen echte rol van betekenis te kunnen spelen in de DDR Oberliga. Hoewel ze 3x(1969, 1983 en 1989) de finale haalden, wist de club nooit beslag te leggen op de FDGB-pokal.

Gedurende de DDR periode mocht de club 3x in Europa uitkomen. Gedurende het seizoen 1967/68 mocht de club uitkomen in de EC voor landskampioenen, maar in de 1ste ronde werden ze al uitgeschakeld door Anderlecht. De beste resultaten behaalde ze in het seizoen 89/90, nadat ze Boavisto Porto en Sion uitschakelden werd Chemnitz in de 3de ronde door Juvenstus uitgeschakeld. In het seizoen 90/91 verloor het in de 1ste ronde van Borussia Dortmund.

Doordat Chemnitz in het seizoen 90/91(laatste seizoen van de DDR-Oberliga) als 5de eindigde, kwalificieerde de club zich voor de 2. Bundesliga. Na het seizoen 95/96 degradeerde de club naar de Regionalliga Nordost, maar 3 jaar later wist de club weer te promveren naar de 2. bundesliga. 2 jaar later degradeerde de club echter weer naar de Regionalligen en wij waren er deze mooie lente avond getuige van dat de club officieel degradeerde naar de Oberligen.

In de nabije omgeving van het stadion konden we helaas geen kroeg vinden, dus besloten we net als andere supporters een biertje te halen bij het tankstation naast het stadion. Wel zagen we een hal naast een ingang van het stadion. Voor de ingang stond wat tuinmeubilair en er zaten wat schimmige figuren. Maar wij dachten dat we daar wel wat drinken konden halen. Aangelopen werden we nogal argwanend aangekeken door de personen die voor die hal zaten en we besloten om binnen te kijken. Binnen was één persoon en we vroegen of we een biertje konden kopen. Hij zei dat we geen bier konden kopen, maar we mochten wel even in de fotoalbums kijken die er lagen. De hal bleek het home van de harde kern te zijn van Chemnitzer. De albums hebben we even doorgebladerd en we besloten om het stadion maar in te gaan.

We waren als één van de eerste in het stadion, maar hier konden we wel bier krijgen en bratwurst! Voor de rest was het heerlijk in het zonnetje van het stadion genieten en wachten tot de wedstrijd begint. Het knusse stadion heeft één overdekte zittribune en voor de rest zijn rondom het veld onoverdekte staantribunes. Wij stonden achter het doel bij de harde kern van Chemnitz. Op deze tribune is ook nog een geweldig scorebord die met de hand moest worden bijgehouden.

Op de wedstrijd waren ongeveer 1.200 toeschouwers afgekomen, waarvan 8 Wattenscheid supporters. Ondanks de lage opkomst was de sfeer in het stadion prima en dit was vooral te danken aan het groepje voor ons, dat de gehele wedstrijd heeft gezongen. Zelfs in de rust bleven ze maar doorgaan.

De wedstrijd was van een erbarmelijk slecht niveau. Beide ploegen deden hun best om vooral niet te verliezen, maar in blessuretijd wist Wattenscheid toch nog op een 1-0 voorsprong te komen.

In de 2e helft voetbalde Wattenschied iets makkelijker, dankzij de 1-0 voorsprong en in de 70e minuut wisten ze nogmaals het net te vinden 2-0. De thuisclub vocht voor wat ze waard waren, want bij verlies was de club officieel gedegradeerd naar de Oberliga. Tien minuten voor tijd werd de aansluitingstreffer gescoord! Nu gingen ze vol op zoek naar de gelijkmaker, maar wederom in blessuretijd maakte Wattenscheid aan alle illussies een eind, want de gasten scoorden de 1-3. Door dit resultaat was Chemnitzer FC officieel gedegradeerd naar de 4e divisie van Duitsland. Ondanks de overwinning van Wattenscheid degradeerde deze club een paar weken later naar de Oberligen.

De eerste wedstrijd was geslaagd, een beroerde degradatiepot in een knus stadion. Na de wedstrijd gingen wij nog even de stad in en de volgende dag stond de Ostderby tussen Energie Cottbus en Dynamo Dresden op het programma!

Statistieken:
Datum: 2 mei 2006
Wedstrijd: Chemnitzer FC – Wattenscheid 09 1-3
Doelpunten: 45. 0-1 Özkaya, 70. 0-2 Koitka, 81. 1-2 Görke, 90. 1-3 Toborg
Competitie: Regionalliga Nord(Duitsland)
Stadion: Stadion an der  Gellertstrasse, Chemnitz(Dui)
Toeschouwers:  1.209
Entree: € 7,50

Foto’s:
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten