zondag 18 september 2011

16.09.2011 Willem II - Telstar 3-2

Voor aanvang van het seizoen stond er voor mij, wat Telstar betreft, één wedstrijd dik omcirkeld aankomend seizoen. Dit was de uitwedstrijd tegen Willem II. Dit is namelijk één van de clubs waar ik Telstar uit nog nooit tegen heb zien spelen. De andere clubs zijn Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, FC Groningen, NEC, Vitesse en Roda JC.

Na het uitkomen van de fixtures heb ik meteen deze wedstrijd opgezocht in het schema en de wedstrijdbepalers van de KNVB waren mij gunstig gezind. De wedstrijd was vastgesteld op 16 september en dit viel nog net in mijn vakantie.

Afgelopen vrijdag was het dan zover en mijn vrouw en ik vertrokken rond half zes richting het Brabantse land en 7 kwartier later stonden we voor de parkeerplaats voor de Telstar supporters. We werden aangehouden door een steward en hij vroeg naar onze entreebewijzen. Bij Willem II hadden ze namelijk het geweldige idee dat er op de dag van de wedstrijd geen kaartverkoop zou zijn voor Telstar supporters. Telstar supporters moesten van te voren hun kaarten bij Telstar kopen voor deze wedstrijd. Weer zo’n triest iets van een voetbalclub. Maar goed, na 3x uitleggen dat iemand anders onze kaarten had konden we de parkeerplaats op.

Nadat we onze auto hadden geparkeerd kwamen ook vrienden van ons de parkeerplaats opgereden die onze kaarten hadden. Nadat hun de auto ook hadden geparkeerd gingen we naar het uitvak. We mochten eerst een trap omhoog, een tunneltje in en vervolgens liep je zo het gastenvak in. Het gastenvak is gelegen in één van de hoeken van het stadion naast de King Side, de harde kern van Willem II. Vanuit dit vak heb je een prima zicht op het veld.

Het was nog ruim een half uur voor de wedstrijd en nu was het tijd om op zoek te gaan naar een programmaboekje. Ik vroeg aan een steward waar ik een programmaboekje kon krijgen. Hij ging het meteen over zijn portofoon vragen of er programmaboekjes waren, maar ik kreeg even later een teleurstellend antwoord. De boekjes waren uitverkocht. Pardon? Er zijn net 300 man in het stadion gaf ik als antwoord. Daarop reageerde hij dat er maar een paar dozekes waren en dan gaat het eerst naar de bobo’s en dan weet je het wel. Gaat lekker in Tilburg, eerst die trieste regeling omtrent de kaartverkoop en nu ook nog geen programmaboekjes. Overigens is Willem II niet de enige club waar het een crime is om als supporter van de bezoekende club een programma te krijgen.

De spelers waren inmiddels met de warming-up bezig en nu was het wachten tot de wedstrijd begon. Uit het niets schalde in ene een bagger hardstyle nummer door het stadion. Een vrouwelijke steward in het vak naast ons kon het wel waarderen en stond vrolijk te dansen… Na dit nummer kwam de plaatselijke volksheld het veld opgelopen en deze man mocht ook nog een paar nummers zingen.

Aan dit tafereel kwam gelukkig ook een eind en eindelijk was het tijd waar we voor gekomen waren, de wedstrijd. Telstar schoot goed uit de startblokken. De Witte Leeuwen speelden fris, aanvallend en goed combinerend voetbal. Na 6 minuten mocht Willem II ook meedoen en kwamen voor het eerst in de buurt van het doel van Telstar. Een Telstar speler begin een overtreding en Willem II kreeg een vrije trap op een meter of 18 van het doel. De vrije trap werd door de muur van richting veranderd en keeper Veenboer was kansloos 1-0.

Als Telstar supporter ga je dan uit van een lange, zware avond, maar niets was minder waar. Telstar ging vrolijk verder waar het mee begonnen was en zette Willem II vast op hun eigen speelhelft. Telstar creëerde enkele goede mogelijkheden en kansen. In de 12e minuut was er gerechtigheid, Kevin Brands haalde heerlijk uit en Meul was kansloos op dit schot 1-1!

Willem II kon hier eigenlijk niets tegenover brengen, maar in de 22e minuut werd het geholpen door scheidsrechter Higler. Een Telstar speler struikelt en de beste man geeft Willem II een vrije trap. De vrije trap wordt niet goed weggestopt door Veenboer en in de rebound weet Swinkels te scoren 2-1.

Telstar krijgt in de 1e helft nog een paar grote kansen, maar weet deze helaas niet te benutten. Willem II gaat dus erg gelukkig met een voorsprong de rust in. Willem II heeft in de 1e helft één kans gehad en dat was een counter, maar Veenboer wist één op één met Schreurs goed te redden. Naast het spel van Telstar was het ook genieten hoe de boefjes van Willem II lieten zien hoe ze met 2 handen tot 10 konden tellen. Dit tafereel was zeer vermakelijk!

De 2e helft schiet Telstar goed uit de startblokken en moet het na 10 seconden 2-2 zijn, maar een Willem II speler krijgt nog net een teen tegen het schot van Hoefdraad en de bal rolt langs de verkeerde kant van de paal. Telstar blijft kansen creëeren en na een klein kwartier is het wederom Brands die voor Telstar het net weet te vinden 2-2!

In de 2e helft krijgt Willem II iets meer mogelijkheden, maar Telstar is nog steeds de bovenliggende partij. In de 68e minuut krijgt Willem II wederom een vrije trap van de slechte en inconsequente scheidsrechter Higler. De spelers van Telstar staan te slapen na een wissel en maakt hier dankbaar gebruik van 3-2. De Witte Leeuwen gaan nog op zoek naar de gelijkmaker, maar weten niet meer te scoren.

Dit was één van de beste wedstrijden die ik van Telstar heb gezien, maar deze ging helaas verloren. De Tricolores maakte dankbaar gebruik van de 3 dode spelmomenten, waarvan er een gelukkig in het doel ging en de andere 2 fouten werden afgestraft. Verder was het mooi om te zien hoe Telstar het stadion stil kreeg. De fanatieke aanhang van de Tricolores hoorde je alleen na de doelpunten en na het eindsignaal. Deze wedstrijd geeft absoluut hoop voor de rest van het seizoen! Dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren.

Statistieken:
Datum: 16 september 2011
Wedstrijd: Willem II – Telstar 3-2
Doelpunten: 7. Schreurs 1-0, 12. Brands 1-1, 22. Swinkels 2-1, 57. Brands 2-2, 68. Haemhouts 3-2
Competitie: Jupiler League
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers:  8.500